top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraEgzotyczne Grille

Jak my robimy szaszłyk w Tandoor

Od razu mówimy o zasadach, których przestrzegamy w przygotowywaniu potraw.

1 Nie ma właściwego i niewłaściwego przepisu. Jest smacznie ugotowane danie i nie smaczne.

2.W gotowaniu potraw w Tandoor- nie ma aksjomatów. Ludzie mają inny gust. Nie bój się eksperymentować. Dostosuj przepisy dla siebie.


Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że szaszłykiem nazywa się wieprzowina lub jagnięcina, pokrojona na kawałki i gotowana na szpikulcach nad węglem.

Szaszłyki, w rzeczywistości, mogą być z dowolnego rodzaju mięsa, drobiu, a nawet ryb. Kto co lubi.

Ale na początek porozmawiamy o szaszłyki z wieprzowiny.

Przepisy na szaszłyki są bardzo liczne.

Mówimy ci, którą wersję grilla preferujemy.

 

Zaczynamy.


1.Kupujemy kark wieprzowy. Jak wybrać dobre mięso do grilla to osobny temat. Na pewno jeszcze do niej wrócimy i podzielimy się swoimi przemyśleniami. Naszym zdaniem-właściwy wybór mięsa to już 80% sukcesu!


2.Kroimy na kawałki średniej wielkości 7-8 cm średnicy.


3.Włóż mięso do miski z wysokimi krawędziami. Pocieramy mięso solą i czarnym pieprzem, uprzednio zmiażdżonym czosnkiem. I uwaga- kminkiem rzymskim!


4.Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cebuli, wymieszaj.

Zasadniczo nic nie stoi na przeszkodzie i po prostu posiekać, jak to zwykle bywa, krążki cebuli i dodać do marynaty.

Gotowanie to coś pomiędzy nauką a sztuką, jak poker ))) Dlatego jeśli wcześniej wyciśniesz sok z cebuli i dodasz sok do marynaty - wszystkie procesy w marynacie pójdą szybciej.


5.Ostatni etap-dodaj jogurt do naszej marynaty (biały, bez barwników i smaków, żywy, prawdziwy jogurt). Jogurt powinien całkowicie pokryć mięso w misce. Wymieszaj, aby mięso było lepiej nasączone jogurtem.


6.Pozostaw marynowany szaszłyk w lodówce na 6-12 godzin.


7.Przygotowujemy szaszłyki w Tandoor. Jeśli chcemy chrupiącą skórkę -na kilka minut przed końcem gotowania otwórz dmuchawę i nasadkę. Pojawi się dodatkowy ciąg powietrza. Zwietrzy mięso, co doprowadzi do pojawienia się skórki.


Uwielbiamy, gdy mięso okazuje się nie tylko miękkie, ale także bardzo soczyste, dlatego nie trzymaj szaszłyk w Tandoor zbyt długo.


W naszym przepisie celowo nie wskazaliśmy dokładnej liczby i wagi składników. Postępuj zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, intuicją i preferencjami smakowymi, eksperymentuj.


Na wypadek, gdyby ktoś gotował po raz pierwszy - po prostu wskazujemy uśrednione, bardzo przybliżone parametry.

Na 1 kg mięsa:

Sól -3-4 szczypty.

Pieprz - 2-3 szczypty.

Sok z cebuli -świeżo wyciśnięty sok z jednej dużej cebuli.

Czosnek - 4-5 zmiażdżonych ząbków.

Kminek rzymski (zira, kumin) - 2 szczypty

Jogurt-1 litr.


Nasz przepis spodoba się tym, którzy lubią, aby mięso było delikatne i miękkie - dzięki jogurtowi w marynacie ))).

A kminek rzymski dodaje słodkawy, ledwo wyczuwalny orientalny odcień.


Zrelaksuj się ze smakiem z EgzotyczneGrille.pl!






1180 wyświetleń3 komentarze

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

3 Comments


kmuchorowski
kmuchorowski
Aug 10, 2023

Cześć, a gdyby chcieć zrobić szaszłyki z wołowiny, np. z antrykotu? Czy coś byście zmienili w przepisie?

Like
info
Aug 10, 2023
Replying to

Witam. Jeśli chodzi o wołowinę ze sklepu - marynata może być jak z przepisu, albo inna (to zależy kto co lubię, chodzi tylko o to żeby zrobić mięso bardziej mieńkim. Czyli jako podstawa dal marynaty może być jogurt (delikatny smak), sok z cebuli (bardziej prosty naturalny i mocny smak), nawet woda gazowana. To samo dotyczy przypraw. Zależy kto co woli. Jeśli wołowina jest naprawdę dobrej jakości - można nawet nie marynować, tylko dodać przypraw. Jeśli jest za chuda - warto na pionowe wiszące w tandorze szpikulce w górnej części dodać kawałki smalcu. Tłuszcz z tych kawałków będzie ściekał na wołowinę. Poza tym czas pieczenia będzie skrócony. Wołowinę w szaszłyku nie polecam trzymać więcej niż do 58-60 stopni w środku mięsa,…

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page