Tandoor - (aka Tandyr, Tandur, tendir, tonir, tanur, tyndyr, dyndyr, nandyr) — to u Narodów Azji Środkowej, Kaukazu - gliniane palenisko, piec do gotowania. Zasada działania Tandoor jest następująca: drewno opałowe jest układane wewnątrz, podpalane, Tandoor jest podgrzewany do maksymalnej temperatury, a następnie na szpikulcach lub specjalnych regałach kładzie się mięso (drób, ryby, dziczyzna, warzywa, itp.)
Szkodliwość zwykłego grilla wiąże się z obecnością w nim czynników rakotwórczych — substancji, które wywołują rozwój raka. Są one zawarte w oparach powstających, gdy tłuszcz dostanie się na gorące węgle. Niebezpieczne dla zdrowia opary wznoszą się i osiadają na kawałkach mięsa
W przeciwieństwie do zwykłego grilla proces gotowania w tandoor odbywa się nie na węglach, ale dzięki potężnemu oddawaniu ciepła ściankami tandoor, co pozwala zapewnić szybkość i równomierność pieczenia i zachować maksymalną soczystość oryginalnego produktu.
W tandoor można smażyć i piec wszelkie produkty, wspaniałe połączenie otwartego i zamkniętego pieczenia daje naprawdę niesamowity efekt. W Tandoor gotowanie soczystych szaszłyków, ryb, warzyw, grzybów, w całości nogi jagnięcej lub całego kurczaka - jest bardzo proste.
Pierwszą i najważniejszą zaletą jest to, że Tandoor jest wykonany z przyjaznych dla środowiska materiałów ceramicznych. Grube ceramiczne ściany gromadzą i utrzymują temperaturę bardzo dobrze. Drugą zaletą jest to, że Tandoor ma nie tylko stylowy wygląd, jest elementem dekoracyjnego projektu podwórka lub ogrodu, ale także pozwala gotować wspaniałe potrawy! Ze względu na wysoką temperaturę wewnątrz pieca mięso jest przygotowywane znacznie szybciej niż na grillu, ale pozostaje tak soczyste, jak to tylko możliwe.
Na grille metalowym stała potrzeba utrzymania ciepła przechodzącego przez części metalowe jest główną przyczyną zmniejszenia masy mięsa, jego wysuszenia. Tandoor pomaga utrzymać soczystość mięsa, gotuje jedzenie znacznie szybciej i smaczniej.
Uwaga! PRZY ZAKUPIE TANDOOR, JEDNYM Z KLUCZOWYCH PARAMETRÓW JEST GRUBOŚĆ ŚCIANKI, NIE POWINNA BYĆ MNIEJSZA NIŻ 3,5 CM DLA MAŁYCH MODELI, A NIE MNIEJ NIŻ 4,5 CM DLA DUŻYCH MODELI!!! W PRZECIWNYM RAZIE PIEC NIE OSIĄGNIE POŻĄDANEJ POJEMNOŚCI CIEPLNEJ I SZYBKO SIĘ OCHŁODZI!
Legenda o wynalazku
Historia powstania Tandoor sięga wieków. Legenda głosi, że został wymyślony przez pasterza o imieniu Tandyr, który przez długi czas obserwował tulipany. Młody człowiek zauważył, że zamykające się na noc kwiaty dają schronienie wielu owadom, chroniąc je przed zimnem. Pasterz z gliny uformował duży pączek i rozpalił wewnątrz ognisko. Kiedy ogień się wypalił, pączek stał się stały, glina zamieniła się w ceramikę. W improwizowanym tulipanie przygotowywał własne jedzenie i przez długi czas utrzymywał je na ciepło. Po powrocie do rodzinnych miejsc i zaangażowaniu się w produkcję glinianych Tandoor, młody człowiek szybko się wzbogacił i stał się szanowanym człowiekiem.
Piec Tandoor istnieje w Azji Środkowej i na Bliskim Wschodzie od kilku tysiącleci. Do naszych czasów Tandoor poprawił się i zyskał bardziej artystyczny wygląd, stał się elegancki i łatwy w obsłudze. Piec będzie miłym prezentem i niezastąpionym pomocnikiem w przygotowywaniu pysznych potraw!
Tajemnica Tandoor
Tandoor to magiczne naczynie. W produkcji Tandoor stosuje się specjalne odmiany gliny szamotowej i technologię wypalania. Dzięki właściwościom ceramiki i kulistemu kształtowi każdy wyprodukowany model ma optymalny tryb gotowania .
Piękno tego pieca polega na tym, że można w nim gotować przy każdej pogodzie: żadna pogoda nie będzie przeszkodą na piknik, ponieważ ogień płonie w samym dzbanie. Bardzo wygodne jest gotowanie szaszłyków: pionowe rozmieszczenie szpikulców nie wymaga stałego skręcania. Ten piec może z łatwością poradzić sobie z gęsią, a przygotowanie golonki nie będzie wcale trudne. Mięso przygotowuje się szybko i w wysokiej temperaturze, więc okazuje się bardzo, bardzo soczyste.
Jak gotować potrawy w tandoor
Zasada przygotowania Tandoor do użytkowania jest podobna do przygotowania grilla.
1. Zdejmij pokrywę i włóż drewno opałowe do środka. Ilość drewna opałowego zależy od specyfiki potrawy (szaszłyk ,tusza z kurczaka lub dziczyzny, ryby, warzywa), a także od liczby uczestników posiłku. Dlatego wysokość zakładki drewna opałowego może wynosić od 1/3 do 1/2 objętości Tandoor.
2. Wysuwasz dmuchawę, podpalasz drewno, nie zamykając pokrywy i idziesz do przyjaciół przy stole. Przy maksymalnym rozgrzewaniu, szczególnie przy pierwszym zapaleniu, Tandoor wyda "klikające" dźwięki. Pojawią się cienkie pęknięcia. Nie bój się, to norma. Przez nich piec oddycha.
3. Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a sadza zniknie z wewnętrznej powierzchni ścian (wewnętrzne ściany Tandoor będą białe) - Tandoor jest gotowy do układania potraw. Twoim zadaniem jest powiesić szpikulce z szaszłykiem, kebabem lub innymi produktami, zamknąć pokrywę i dmuchawę, ponownie dołączyć do przyjaciół. Nie musisz nic kręcić.
4. Musisz kontrolować czas pieczenia. Jeśli są to grzyby-warzywa, to wystarczy 3-5 min. ryba będzie gotowa za 10-12 min. szaszłyk - za 12-15 min.
5. Jeśli chcesz, aby pojawiła się chrupiąca skórka, trzeba otworzyć dmuchawę i nasadkę (czapkę) na 3-5 minut przed końcem gotowania, a prawa fizyki rozwiążą ten problem za pomocą dodatkowego ciągu powietrza.
6. Wyjmij gotowe danie, zrób nową zakładkę i kontynuuj zabawę!
Rodzaje i rozmiary
Wielkość i objętość zależy od ilości jedzenia, które można ugotować na jednym ogniu.
1. Małe-ważą 50-80 kg.
2. Średnie-ważą 80-140 kg.
3. Duże-ważą 140-220 kg.
4. Im grubsze ściany, tym dłużej piec utrzymuje temperaturę.
Zwiększyć listę i gotować kilka dań pomoże akcesoria:
* haki, kraty;
• kamień szamotowy;
* wielopoziomowe regały.
Opieka i bezpieczeństwo
Tandoor nie wymaga specjalnej opieki. Samooczyszcza się przy każdym zapaleniu. Zabrudzenia z zewnątrz można usunąć miękką, wilgotną szmatką. Nie używaj szczotek ściernych. Nie można gasić węgli wodą: piec powinien się ochłodzić. Przechowywać pod pokrowcem ochronnym. Połóż i wyjmij jedzenie w specjalnych rękawiczkach. Chronią przed poparzeniem.
Tandoor-radość przez cały sezon. Gotuj w nim przez cały rok. Zimą obowiązuje specjalna zasada rozgrzewaniu. Aby piec nie pękł z powodu różnicy temperatur, podnieś ciepło tak płynnie, jak to możliwe. Po zakończeniu gotowania i ostygnięciu tandoor nakryj jego pokrowcem.
Comments