top of page
Szukaj
Zdjęcie autoraEgzotyczne Grille

Plow (płow, pilaw) z baraniną + żeberka barana w piecu tandoor na jednym rozpaleniu.



Oczywiście do przygotowania pilawu Tandoor wcale nie jest konieczny. Ale ponieważ Tandoor jest wielofunkcyjnym piecem grillowym, możemy sobie pozwolić na gotowanie pilawu, a jednocześnie rozgrzać Tandoor do pieczenia innego dania.

Tym razem zrobiliśmy po pilawu żeberka z baraniny. Czas piecenia - 25 minut.


Natychmiast zastrzegamy, że podobnie jak w przypadku szaszłyka, nie ma właściwego i niewłaściwego przepisu na pilaw. Istnieje wiele przepisów. Podzielimy się naszym przepisem, który przez długie lata ukształtował się w naszej rodzinie. Źródłem takiego pilawu jest pilaw fergański.


Więc zaczynamy.


Najpierw musisz wszystko pokroić (((

Tak, to nie jest najbardziej zabawna część gotowania, ale zalecamy to zrobić. Najpierw wszystko kroimy. A potem gotujemy. Pozwala to wykluczyć awrale, sytuacje, w których musisz już dodać coś do pilawu, a składnik nie jest jeszcze gotowy. Pośpiech w przygotowaniu pilawu nigdy nikomu nie przyniósł korzyści.


Składniki (waga przybliżona, w przeliczeniu na 1 kg ryżu).

1.Marchew. 1 kg. Możesz użyć zarówno żółtej Uzbeckiej marchewki, jak i czerwonej zwykłej. Smakują praktycznie nie inaczej. Możesz policzyć 2 rodzaje marchwi. Jedynym prawdziwym plusem żółtej jest to, że mniej rozpada się pod wpływem temperatury. Ale ponieważ zdobycie takiej marchewki w Polsce jest prawdziwym zadaniem, nie denerwujemy się, spokojnie kupujemy zwykłą marchewkę. Jeszcze jedno. Praktyka pokazuje, że w przypadku pilawu lepsza jest marchewka, która właściwie już ma swoje lata))), a nie świeża z ogrodu.


Kroimy słomką, 7-8 cm długości, szerokość 0,5 cm, wysokość 0,5 cm, Oczywiście, jeśli masz słomkę 5 cm i grubość 1 cm- pilaw nie zepsuje się. Wszystko OK.


2.Cebula. Używamy zwykłej cebuli. 0,5 kg. pokroić w cienkie pierścienie.


3.Mięso. Och... Najbardziej dyskusyjne pytanie... Nie będę kłamał... Wolę gotować pilaw z jagnięciną. Chociaż doskonale rozumiem, że to mięso nie jest tradycyjne dla Polski. Co można powiedzieć-w rzeczywistości świetny pilaw będzie również z wieprzowiny. Jeśli ktoś woli mniej tłuste mięso - można użyć wołowiny.


4.Ryż. Ta sama historia, co z marchewką, ale niestety nie można już powiedzieć, że nie ma znaczenia, jakiego ryżu użyć. Ważne jest dla nas, aby ryż nie zamienił się w kaszę. Dlatego działamy w ten sposób.

Jeśli znajdziesz ryż z Azji Środkowej odmian devzira, laser - jest super! Znalazł rosyjski ryż Krasnodarski - też dobrze. Nic nie znaleźliśmy - idziemy do supermarketu i kupujemy ryż oparzony. Będzie to przynajmniej pewna gwarancja, że ugotujemy pilaw, a nie kaszę ryżową.


4.Olej.

W klasycznych przepisach pilaw gotuje się na tłuszczu jagnięcym - tłuszczu z kurdiuku barana z dodatkiem oleju bawełnianego. Tłuszcz ten daje pewny smak, który ktoś może lubić, a ktoś może nie (szczególnie na europejski smak). Dlatego bez wyrzutów sumienia kupujemy oliwę (do smażenia) lub olej słonecznikowy.


Powyższe składniki + sól i woda - to wystarczający zestaw do przygotowania klasycznego pilawu. Dalej-przysmaki.


5.Czosnek. 3-4 duże główki.

6.Rodzynki - 150 gramów.

7.Kminek rzymski - 3 łyżki ze zjeżdżalnią (nie mieloną, ale w ziarnach)

8. Papryka melona - kilka szczypt

9.Czarny pieprz-kilka szczypt

10.Kurkuma-szczypta

11.Papryka Bułgarska. Pokrój jak marchewkę (1-2 duże papryki). Możesz wziąć różne kolory, dzięki temu gotowy pilaw będzie wyglądał zabawniej (na przykład czerwona marchewka + żółta papryka)

12. Berberys - kilka szczypt.

13. Ciecierzyca. 200 gramów. Ciecierzycę należy namoczyć w wodzie 12 godzin przed przygotowaniem pilawu.

14.Sól - 2 łyżki ze zjeżdżalnią.

15.Śmietana jako dodatek. Tego nie znajdziesz w żadnym przepisie. Ale gorąco polecam.

16.Jaja przepiórcze. 5-6 szt (nie jest konieczne, po prostu zdobienie już zrobionego pilawu).

17.Ziarna Granatu (można obsypać już zrobiony pilaw).

18.Pomidor (sałatka pomidorowa bardzo pasuje do pilawu).


Więc co? Chodźmy gotować.

A nie. Stop. W czym to gotować? Do przygotowania pilawu używa się specjalnych kociołków żeliwnych. W rzeczywistości naczynia mogą być zarówno żeliwne, jak i aluminiowe. Ważne jest, aby ściany i dno kotła, garnka, były dość grube.


Wlej olej do kotła (tak, aby całe dno kotła było pokryte warstwą oleju co najmniej 1 cm) nie bój się, że będzie zbyt tłusty. Nie będzie.

Pozwól olejowi się rozgrzać.

Wkładamy mięso, smażymy do pierwszej złotej skórki. Dodaj cebulę. Smażyć również na złoty kolor. Następnie dodaj marchewki do kotła - smażymy również w ten sposób.

Po marchewce zasypujemy ciecierzycę, rodzynki, wkładamy paprykę, dodajemy przyprawy - kminek rzymski, kurkumę, paprykę, czarny pieprz, berberys. Dodaj czosnek (5-6 obranych goździków, reszta - cała główka czosnku ze skórką). Smażymy to wszystko przez kolejne 5-7 minut.


Dodaj wodę. Dodaj gorącą wodę, która właśnie się zagotowała. Ile wody jest potrzebne? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od tego, jakiego ryżu użyjesz, jak pochłania wilgoć, czy go namoczyłeś itp.


Więc dodaliśmy wodę. Dodaj sól. Wymieszaj. Zmniejsz ogień i pozwól naszemu zirvakowi (tak nazywa się ta mieszanina do momentu dodania ryżu) spokojnie pocić się na małym ogniu, lekko gotując przez 30-45 minut lub godzinę.


Tak więc najważniejszy punkt. Dodanie ryżu. Przed tym należy wykonać następujące czynności:

1.Podnieś temperaturę do maksimum. Ważne jest dla nas, aby w pierwszych minutach po dodaniu ryżu do kotła olej zaczął się podnosić i owijać każdy ryż, oddzielając go od drugiego.

2. Zagotuj wodę. Miej pod ręką wrzącą wodę na wypadek, gdybyś zobaczył, że musisz dodać wodę. Woda powinna wynosić około 1 cm powyżej poziomu ryżu.


Przy okazji! Jeśli chodzi o to, czy konieczne jest wstępne namoczenie ryżu. Jeśli używasz autentycznych odmian ryżu (laser, devzira itp.), lepiej moczyć przez 20-30 minut. Moczyć można w ciepłej wodzie (nie gorącej!) z dodatkiem szczypty kurkumy. Ryż otrzyma również dodatkowy złoty odcień.

Jeśli używasz ryżu oparzonego - nie musisz go moczyć.


Więc wsypaliśmy ryż. Czekamy. Kiedy ryż wypije prawie całą wodę-zmniejsz temperaturę do minimum, zamknij pokrywę kotła i pozwól pilawowi na dodatkowe 30-40 minut.

Nasz pilaw jest prawie gotowy. Rozłóż pilaw w dużej płaskiej misce. Posyp ziarnami granatu na wierzchu, połóż jajka przepiórcze pokrojone na pół wzdłuż krawędzi.

Do pilawu podajemy śmietanę (bez względu na to, jak dziwnie to brzmi - ale to bardzo smaczne, uwierz mi), a sałatka z cienko pokrojonych pomidorów i sparzonej cebuli (szakarop, aczik-cziucziuk, w różnych miejscowościach ta prosta sałatka ma inną nazwę).


Smacznego!

427 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page