Piersi z kurczaka (5 kg) kroimy na kawałki jak na szaszłyki. Solimy i dodajemy przyprawy (można na własny gust). Dodaliśmy mieszankę przypraw: papryka słodka, zira (kmin rzymski), kolendra, czosnek granulowany, pieprz czarny. Odstawiamy do lodówki na 6 godzin. Po 6 godzinach - dodajemy do marynaty kefir. I znowu do lodówki na noc. Wiemy że "przepisowo" - to jest zbyt długi okres czasu dla marynowania kurczaka. Ale bez obaw! Będzie niesamowicie delikatny smak! Ziemniaki pieczemy w kociołku albo kazanie, umieszczonym na dole Tandoora. Pieczemy na maśle klarowanym, dodajemy sól i przyprawy (tą samą mieszankę co i do kurczaka). Masło klarowane i tłuszcz z kurczaka, który kapie ze szpikulców do garnku w połączeniu z przyprawami dodadzą pyszny przysmak naszym ziemniakom. Czas pieczenia . Kurczak 12 minut, ziemniaki - 20 minut.
To jest naprawdę dobry przepis na delikatne piersi z kurczaka i ziemniaki pieczone na jednym rozpaleniu z pieca Tandoor.
Comments