top of page

Soczysty Szaszłyk Napoleon z pieca Tandoor!

  • Zdjęcie autora: Egzotyczne Grille
    Egzotyczne Grille
  • 15 mar 2020
  • 1 minut(y) czytania

Szaszłyk Napoleon z pieca Tandoor! Niesamowita soczystość tego szaszłyka w połączeniu z delikatnym smakiem dają naprawdę genialny efekt. Jest tu trochę więcej roboty niż przy zwykłym szaszłyku, ale warto! Przepis. Karkówka - 3 kg. Pokroić na plastry 1,5 cm grubości. Słonina - 300 gr. Pokroić na cienkie plastry 0,2- 0,3 cm. Plastry karkówki i słoniny rozbijać za pomocą tłuczka (bez przesady, nie aż tak jak na schabowe). Mięso mielone z kurczaka 1,5 kg. Dodać do niego cienko posiekane kawałki słoniny (150 gr), papryki słodkiej (1 szt), cebuli (1 szt), kilka ząbków czosnku, sól, mieszankę przypraw (kolendra, pieprz czarny, papryka słodka czerwona, zira). Wymieszać. Układamy do pojemnika warstwami: karkówkę, słoninę, mięso mielone, karkówkę. Warstwy karkówki i słoniny posolić i dodać mieszankę przypraw. Na dno pojemnika ułożyć folię, żeby potem było wygodniej wyjąć nasz Napoleon z pojemnika). Pojemnik do lodówki na noc. Potem na 1,5 godziny do zamrażarki, żeby się nie rozpadł podczas włożenia do pieca. Dostajemy z zamrażarki, kroimy na duże kawałki, i dajemy do Tandoora na 25-30 minut. To jest naprawdę baaaardzo smaczne. Żaden film tego nie przekaże. Musicie spróbować!

Comments


bottom of page