Zrobiliśmy 4 rodzaje szaszłyków w różnych marynatach. Od razu powiemy, że każda osoba ma swoje preferencje. Jednak nasi goście zdecydowali tak: marynata jogurtowa - złoty medal, marynata z soku cebuli - srebro, marynaty z wodą gazowaną i z octem balsamicznym - brąz.
Przepis na szaszłyki w Tandoor
Składniki: karkówka ( 5 kg, czyli 1,25 kg na każdą marynatę), sól, pokrojona cebula, mieszanka przypraw, marynata.
Mieszanka przypraw: zira (kminek rzymski), papryka słodka uzbecka, czosnek granulowany, pieprz czarny, kolendra, rozmaryn
Marynata jogurtowa (jogurt naturalny), marynata z soku cebuli (świerze wyciskany sok z cebuli), marynata z ocetu (ocet balsamiczny z winogrona 6% ), marynata z wody gazowanej.
Do każdej marynaty, po za marynatą z soku cebuli, dodajemy pokrojoną cebulę (trochę zagniecioną, żeby soki z cebuli zadziałały. Mięso też warto zagniatać, wtedy szaszłyki będą miękkimi.
Czas marynowania: 12 godzin.
Czas pieczenia w Tandoor - 15 minut.
Smacznego!
Comentários