W tym poście postanowiliśmy porozmawiać trochę o tej cudownej przyprawie.
Kminek rzymski jest zupełnie nie rzymski. To jest jedna z podstawowych przypraw używanych w Azji Środkowej (Uzbekistan, Tadżykistan, Kirgistan itp.), a także w Indiach i Iranie.
Ta przyprawa ma różne nazwy: kminek rzymski, kumin, zira, kminek indyjski.
Kminek rzymski wygląda bardzo podobnie do zwykłego kminku. Ponadto istnieje zamieszanie w nazwach, w wyniku czego w wielu książkach kuchni orientalnej można przeczytać, że kminek jest dodawany do potraw mięsnych. Pamiętaj, że zwykle jest to błąd tłumaczenia. W rzeczywistości jest używany kminek rzymski, który nie ma nic wspólnego ze zwykłym kminkiem.
Kminek rzymski jest czarny (środkowoazjatycki) albo żółty (indyjski). Czarny kupić w Polsce praktycznie nie da się. Ale żółty indyjski można kupić w prawie każdym dużym supermarkecie. Pod względem smaku i aromatu te 2 odmiany różnią się znacznie (jak na przykład różne odmiany jabłek).
Ale każda z tych odmian idealnie komponuje się z mięsem, szczególnie pieczonym, a także potrawami z ryżu. To aromat tej przyprawy wypełnia potrawy niepowtarzalnym orientalnym smakiem. Należy pamiętać, że kminek rzymski ma swój bogaty i wyrazisty aromat, więc trzeba uważać żeby nie przesadzić (ktoś lubi wyrazisty smak przyprawy, a ktoś bardziej wole ledwo wyczuwalnych odcieni kminku rzymskiego w mięsie i ryżu), więc ilość dodawanej przyprawy należy wybrać samodzielnie, w zależności od preferencji smakowych.
Tutaj są przykłady naszych przepisów z używaniem kminku rzymskiego.
Commenti