Marynata. Gotujemy wywar z przypraw. Woda, kminek rzymski, pieprz, papryka słodka, czosnek, sól. Wystarczy gotować przez 10 minut. Jak wywar całkowicie ostygnie (to jest ważne, nie trzeba śpieszyć się, ma ostygnąć do temperatury pokojowej) - dodajemy do wywaru sok z cebuli. Po dodaniu soku z cebuli zanurzamy do wywaru nasz kawał mięsa. Marynować przez 12 godzin. Przed włożeniem mięsa do pieca warto trochę oblać kawał olejem i natrzeć na zewnątrz solą i pieprzem. To spowoduje że skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Czas pieczenia zależy od tego czy łopatka będzie skręcona w rolkę (jak u nas na filmu) albo nie będzie skręcona (wtedy grubość kawałku będzie znacznie mniejsza). Czyli w rolkę - 90 minut, bez skręcania - 40 minut.
top of page
bottom of page
Comments